receptek

Receptek sütőtárcsára

Klasszikus flekken sütőtárcsán

A klasszikus flekken sütőtárcsán sütése igazi élmény, pláne, ha valami finomat szeretnénk az asztalra varázsolni. Ideális a szabadban töltött idővel és a finom falatokkal is! Ez a recept olyan, mint egy meghívó arra, hogy barátainkkal és családjainkkal egy közös finom élményt éljünk át.

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Sertéslapocka 1 kg
Fokhagyma 4 gerezd
ízlés szerint
Bors ízlés szerint
Olaj 3 evőkanál
Diétás fűszerek ízlés szerint

Elkészítési lépések

  1. Előkészítjük a sertéslapockát szeletekre vágva, a fokhagymával pedig apróra vágva. Utána keverjük össze a sót, borsot és a fűszereket az olajjal.
  2. Belemártjuk a sertésszeleteket a fűszeres olajba és jól bedörzsöljük mindet. Pihentessük legalább 30 percet, hogy minden íz beépüljön a húsba.
  3. A sütőtárcsát jól felmelegítjük, majd ráhelyezzük a szeleteket. Süssük őket 4-5 percig oldalanként, míg aranybarnák nem lesznek.
  4. Tálaljuk friss kenyér vagy saláta kíséretében az elkészült flekkeneket.

Nem csak finom ez az étel, de remek lehetőség is felfedezni a sütőtárcsák által nyújtott előnyöket.

Ha érdekel bennünket a sütőtárcsa használata, nézzük át a hasznos tudnivalókat. Ne hagyjuk ki a tárcsa alapos tisztítását se, amit a tisztítás és karbantartás részletesen taglal.

A recept előtt érdemes átböngészni a vásárlási útmutatót, hogy melyik tárcsa passzol hozzánk legjobban. A flekken variálása megannyi lehetőséget kínál, és az alternatívák felfedezése különösen izgalmas! Ha pedig érdekel, mely modellek a legújabb kedvencek, ugorjunk neki a legjobbak listájának.

Sütőtárcsás zöldséges egytálétel

A sütőtárcsás egytálételek igazán menők, ha ízletes és egészséges fogásokat szeretnénk összedobni gyorsan. Itt most zöldségekkel operálunk, amik szuperül csapatba állnak a sütőtárcsával.

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Cukkini 2 db
Paprika 2 db
Hagyma 1 db
Gomba 200 g
Paradicsom 3 db
Olívaolaj 3 evőkanál
Fűszerek (só, bors, bazsalikom) Ízlés szerint

Elkészítés lépései

  1. Zöldségek előkészítése: Első lépésben alaposan mossuk meg és vágjuk fel a zöldségeket, lehetőleg egyformára, hogy mindegyik szép aranybarnára süljön.
  2. Fűszerezés: Egy nagy tálba öntsük az olívaolajat, dobjuk bele a fűszereket. Mehet rá az összes felvágott zöldség, majd jól keverjük össze.
  3. Sütőtárcsán sütés: Az előmelegített sütőtárcsán terítsük szét a zöldségeket.
  4. Sütési idő: Közepes lángon süsd őket 20-25 percig, míg jó ropogós és puha nem lesz egyszerre.
  5. Tálalás: Tálaláskor rakhatsz rá friss fűszernövényeket vagy egy kis joghurtot, ami extra dimenziót ad.

Ez a sütőtárcsás zöldséges finomság mindazoknak szól, akik szívesen sütögetnek a szabadban és szeretik a természet tiszta ízeit.

Halételek sütőtárcsán

Sütőtárcsával készíteni halat? Zseniális ötlet! Nem kell egy Michelin-csillagos séfnek lenned hozzá, és a végeredmény is isteni lesz—próbáld ki bátran! Most mutatunk pár tuti receptet, amit mi is megcsináltunk.

Grillezett halfilé

Egy gyors és szuper ízletes opció. Használj bármilyen halat, amihez kedved van, mint a lazac vagy a tilápia.

Hozzávalók Mennyiség
Hal filé 2 db
Olívaolaj 2 evőkanál
Citrom leve 1 db
ízlés szerint
Bors ízlés szerint
  1. A halfiléket sóval, borssal megszórod.
  2. Loccsintsd meg olívaolajjal és citromlével.
  3. Tedd a halat a sütőtárcsára, majd fordítsd meg félidőben.
  4. Süsd 10-15 perc alatt készre.

Fűszeres garnéla

Ha gyors harapásra vágysz, fűszeres garnélánk neked való!

Hozzávalók Mennyiség
Garnélarák (tisztítva) 500 g
Olívaolaj 2 evőkanál
Fokhagyma 3 gerezd
Paprika 1 teáskanál
Cayenne bors ízlés szerint
  1. A garnélát összekevered olívaolajjal, fokhagymával, paprikával és egy kis cayenne borssal.
  2. Tedd a sütőtárcsára, és süsd 5-7 percig, míg szép piros lesz.

Egyszerű halrudacskák

A gyerekek imádják, és te is könnyedén megcsinálhatod—még a sütőtárcsán is!

Hozzávalók Mennyiség
Halfilé (pl. tőkehal) 300 g
Panír 200 g
Tojás 1 db
ízlés szerint
Bors ízlés szerint
  1. A halfiléket vékony csíkokra szeleteld.
  2. A tojást verd fel, és keverd el a fűszeres panírral.
  3. A halcsíkokat mártsd a tojásba, majd a panírba.
  4. Süsd 10 percig a sütőtárcsán, míg aranybarna nem lesz.

Palacsinta sütőtárcsán

A sütőtárcsán készített palacsinta egy remek módja annak, hogy megbolondítsuk a hagyományos receptet. Ezzel a módszerrel a palacsintáink kívül ropogósak, belül pedig finom puhák lesznek. Csináljuk meg most, gyerünk!

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Tojás 2 db
Tej 500 ml
Liszt 250 g
Cukor 50 g
1 csipet
Vaníliás cukor 1 csomag
Olaj (a sütéshez) 2-3 evőkanál

Elkészítés lépései

  1. Tészta elkészítése: Egy tálba ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet meg a vaníliás cukrot. Keverjük hozzá a lisztet, cukrot meg a sót, hogy szép sima legyen.
  2. Sütőtárcsa előkészítése: Hevítsük fel a sütőtárcsát, és kenjük le vékonyan olajjal a sütéshez.
  3. Palacsinta sütése: Egy kis merőkanállal öntsünk tésztát a forró tárcsára, és terítsük szét szépen. Süssük úgy 1-2 percig, amíg meg nem pirulnak kicsit a szélek, aztán fordítsuk meg óvatosan.
  4. Feltétek hozzáadása: Töltsük meg a palacsintákat kedvenc töltelékünkkel – legyen az Nutella, gyümölcsök vagy túró, bármi, amit szeretünk!

Tippek

  • Feltétek: Kísérletezzünk bátran friss gyümölcsök, tejszínhab vagy lekvár hozzáadásával. A sütőtárcsás palacsinták végtelenül sokféleképpen készíthetők!
  • Sütési hőmérséklet: Ne hevítsük túl a sütőtárcsát, mert a tészta megéghet. Inkább válasszunk egy közepes hőmérsékletet, azzal biztos a siker.

Sült burgonya variációk

Ki ne szeretné a jó öreg sült krumplit? Főleg ha sütőtárcsán pirul! Itt néhány izgi módosítást osztunk meg, hogy ez a klasszikus köret még finomabb legyen. Böngéssz a szuper receptek között, és lepd meg a családot.

Klasszikus sült burgonya

Klasszikus, mégis észbontóan finom a sült krumpli. Less rá, hogyan csináljuk:

  1. Fogjunk közepes méretű burgonyákat.
  2. Mosd meg őket rendesen, majd vagdosd kockákra vagy hasábokra.
  3. Sóval, borssal hintsd meg, na és persze olívaolajjal csurgass meg.
  4. Dobd a sütőtárcsára, süsd 25-30 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
Hozzávalók Mennyiség
Burgonya 1 kg
Olívaolaj 2 evőkanál
Feldobásra
Bors Rád van bízva

Fűszeres sült burgonya

Fűszerrel az élet! Hogy a krumpli tényleg robbanjon az ízlelőbimbókon, próbáld ki ezt:

  1. A klasszikus szisztémát ne hagyd ki, de pakolj hozzá fűszereket: paprika, fokhagymapor és rozmaring csak úgy ölni fogja az unalmat.
  2. Facsarj rá egy kis citromot, ezt így még izgalmasabbá teszi.
  3. Süsd a sütőtárcsán, míg minden darab roppanós lesz.
Hozzávalók Mennyiség
Burgonya 1 kg
Olívaolaj 2 evőkanál
Paprika 1 teáskanál
Fokhagymapor 1 teáskanál
Rozmaring 1 teáskanál

Sajtos sült burgonya

Sajt rajongóknak kötelező a sajtos verzió. Kövesd az alábbiakat:

  1. Kezdd a klasszikus recepttel.
  2. Mikor a krumpli már majdnem kész, szórd meg reszelt sajttal.
  3. Hagyd, hogy a sajt ráolvadjon, és akkor tálalj.
Hozzávalók Mennyiség
Burgonya 1 kg
Olívaolaj 2 evőkanál
Reszelt sajt 200 g

Ezek a burgonya variációk bármilyen étel komoly kísérői lehetnek.

Vegetáriánus sütőtárcsa ötletek

Na, ha valami jót akarunk sütni a sütőtárcsán, a vegetáriánus ételek pontosan ezt nyújtják! Tele vannak tápláló finomságokkal, könnyen megcsinálhatóak, és hát, ki emelné ki jobban az alapanyagok ízét, mint a jó öreg sütőtárcsa?

Zöldséges nyársak

Nyársakra fel! Csak csípd össze a kedvenc zöldségeidet és szúrj rá egy sütőrára, jó kis fűszerekkel meghintve.

Zöldség Elkészítési idő Főzési idő
Paprika 5 perc 10-15 perc
Cukkini 5 perc 10-15 perc
Gomba 5 perc 5-10 perc
Hagyma 5 perc 10-15 perc

Ízesítsd őket olívaolajjal, meg egy csipet só, bors, meg friss zöldfűszerek, mint kakukkfű vagy bazsalikom, és már teheted is a sütőre!

Grillezett zöldségek

Grillezettre fel! Pácekkel meg minden, gyönyörű fogásokat rittyenthetünk a sütőtárcsán.

Zöldség Marinád Elkészítési idő
Padlizsán Olívaolaj, fokhagyma, só 10 perc
Brokkoli Citromlé, bors 5 perc
Sárgarépa Méz, gyömbér, só 10 perc

Ezek a zöldségek tökéletesen passzolnak egy könnyű kis salátához vagy más körethez.

Vegetáriánus hamburger

Ha valami igazán ízletesre vágynánk, hát a vegetáriánus hamburger győz! Főként zöldségekből és hüvelyesekből. Dobd össze például egy fekete babos burger pogácsát, és adj neki egy pörkölést a sütőtárcsán.

Hozzávaló Mennyiség
Fekete bab 1 konzerv
Zsemlemorzsa 1 csésze
Hagyma 1 db
Fűszerek Ahogy tetszik

Keverd össze őket, formázd meg, aztán süsd, míg aranybarna lesz.

Sült zöldségburgonya

Sült zöldségburgonya? Jól hangzik, ugye? Adhatsz hozzá egy csomóféle fűszert, hogy igazi ízbulit adjon.

Hozzávaló Mennyiség Elkészítési idő
Burgonya 4 db 10 perc
Olívaolaj 2 evőkanál 2 perc
Fűszerek Só, bors, paprika 2 perc

Csak válaszd ki a számodra kedves fűszereket, pácold be a krumplikat, aztán mehet a sütés!

Ezek a vegetáriánus sütitárcsás kaják nem csak finomak, de villámgyorsan elkészíthetőek. Ideálisak, ha a haverokkal vagy a családdal lógunk.

Pikáns grillezett csirkeszárny

Valami finomat akarunk grillezni, de villámgyorsan? A grillezett csirkeszárny az egyik kedvencünk! Egyszerű, fincsi, és szuperül feldobja a grillpartikat.

Hozzávalók

Hozzávaló Mennyiség
Csirkeszárny 1 kg
Olívaolaj 3 evőkanál
Fokhagyma 4 gerezd
Paprika 2 teáskanál
Cayenne bors 1 teáskanál
amennyit szeretünk
Bors amennyit szeretünk

Elkészítés

  1. Előkészítés: Csap alatt jó alaposan kitisztítjuk a szárnyakat, aztán lecsepegtetjük.
  2. Pácolás: Az összezúzott fokhagymát összekeverjük az olívaolajjal, a paprikával, a cayenne borssal, és megszórjuk sóval, borssal – amennyit a szív bír. A csirkeszárnyakat jól beleforgatjuk ebbe a mixbe, és hagyjuk állni fél óra erejéig, hogy a fűszerek szétáradjanak.
  3. Grillezés: Kapcsoljuk be a sütőtárcsát a közepes hőfokra. A pácolt szárnyakat megsüthetjük rajta, míg aranybarnák nem lesznek – ez laza 20-30 perc, persze közben jól megforgatjuk őket.

Ez a pikáns grillezett csirkeszárny remek lehet baráti összeruccanásokra, családi lakomákra, vagy akár egy dolgos nap végére is. Ezt ki kell próbálni!

A szerzőről

Shopping Cart